MENGHIAS PEJABAT CARA HAZLAM ANUAR

September 2nd, 2013 | by The Jooters
MENGHIAS PEJABAT CARA HAZLAM ANUAR
Uncategorized
0

MENGAMBIL LANGKAH DALAM MEMBINA PEJABAT SEMEMANGNYA MERUPAKAN SALAH SATU PERKARA YANG PALING PENTING BAGI SEORANG USAHAWAN MAHUPUN BAGI MEREKA YANG MULA BERJINAK-JINAK UNTUK MEMULAKAN PERNIAGAAN. KALI INI JOOTAWAN.COM MENDEKALI HAZLAM ANUAR DAN MEMINTA PANDANGAN BELIAU MENGENAI CARA TERBAIK UNTUK MENGHIAS PEJABAT ANDA. 

PISDAFDA

Pentingnya kita menghias pejabat umpama pentingnya kita menghias rumah. Bertambah lagi pentingnya kerana lapan jam masa dihabiskan di pejabat dan merupakan lokasi kedua kita berada lama selain tempat tinggal.

Kita pastinya tidak mahu tempat bekerja kurang cantik dan bersepah. Seperti kita tidak mahu rumah kita kotor dan berselerak. Sudah menjadi fitrah manusia sukaan keindahan dan kecantikkan. Walaupun kita bukan pemilik syarikat, tidak salah untuk  menghias menarik ruang kerja kita.

Bagi saya yang berada dalam dunia dekorasi pastinya pejabat yang selesa, praktikal dan cantik amat penting.

 

LANTAI TERBAIK UNTUK PEJABAT

Spesifkasi pemilihan perabot yang sesuai di dalam pejabat perlu berdasarkan konsep imej yang mahu dibawakan syarikat. Bajet yang disediakan untuk membuat pembelian perabot. Serta perabot yang bakal dipilih perlu praktikal dan mudah untuk diselenggarakan.

Pejabat yang mengunakan karpet sebagai kemasan lantai masih lagi relevan dan ia masih menjadi pilihan pejabat-pejabat berstatus multinasional.

Karpet walaupun aspek perjagaannya agak tinggi berbanding kemasan lantai kayu dan simen (polish concrete floor). Ia membantu penyerapan bunyi (langkah manusia), menyerap hentakan (mengurangkan kecederaan lutut kaki akibat terjatuh) kerana permukaan karpet yang lembut. Karpet juga turut  menambah kecantikkan pada hiasan pejabat kerana karpet didatangkan dengan pelbagai corak dan warna yang menarik.

Gunakan Carpet tile berbanding carpet roll kerana apabila terdapat kekotoran atau kecacatan pada salah satu karpetnya, kita boleh cabut bahagian kotor tersebut sahaja dan gantikan dengan yang lain tanpa perlu menukar seluruh karpet. Carpet tile seperti sebuah permainan jigsaw puzzle.

Terdapat syarikat yang mengabungkan ketiga-tiga kemasan lantai iaitu karpet (ruang staf), simen (ruang lobi) dan lantai kayu (bilik mesyuarat).

 

KONSEP SERTA WARNA PILIHAN

Sebuah pejabat yang dihias dan direnovasikan mengikut kajian, dapat meningkatkan produktiviti, taraf kesihatan lebih baik dan kepuasan dalam pekerjaan mereka. Selain itu, tujuan rebranding, menunjukkan syarikat makin berkembang dan untuk menaiktaraf imej di mata pelanggan.

Berdasarkan warna identiti syarikat. Gunakan warna yang terdapat pada logo syarikat kerana ia memberikan kesinambungan dari aspek jenama. Contoh, syarikat Google mengunakan warna jenamanya (biru, merah, kuning, dan hijau) untuk dinding dan perabot mereka. Contoh tempatan  seperti syarikat telekomunikasi Celcom (biru). Pejabat, kedai dan gerai pameran mereka kekal dengan warna biru sebagai warna utama hiasan.

Jadikan warna pada logo atau warna yang mewakili identiti syarikat sebagai idea awal dalam menentukan warna untuk pejabat.

 

MATERIAL YANG SESUAI UNTUK PEJABAT

Clean and simple with designer’s furniture. Ruang pejabat yang luas serta mempunyai siling yang tinggi adalah satu kelebihan.

Apabila ia melibatkan renovasi yang besar, membabitkan kos tinggi atau ingin mengubah 100% dekorasi pejabat. Gunakan khidmat pakar. Jika sekadar ingin dekorasi secara kecil-kecilan seperti menukar warna dinding atau menambah perabot, boleh rujuk majalah dekorasi dan informasi di internet bagi mencari inspirasi.

 

RUANG YANG PERLU ADA BAGI SEBUAH PEJABAT

Tiada jawapan yang khusus. Tetapi , secara asasnya ruang yang perlu ada seperti ruang lobi (reception area), bilik mesyuarat, bilik pengarah, ruang kerja staf dan ruang pantri.

Setiap syarikat mempunyai kriteria dan keperluan yang berbeza contohnya:

  • Sebuah syarikat Innovation Interactive di New York menyediakan ‘special training room’ untuk staf mempelajari perisian baru.
  • Syarikat bumiputera atau mempunyai pekerja-pekerja Islam perlu menyediakan ruang solat (bilik solat adalah lebih baik)
  • Studio atau firma periklanan memerlukan bilik yang mempunyai skrin hijau untuk memudahkan pengambilan foto dan produksi video.
  • Syarikat yang mempunyai ruang pejabat kecil – Bilik mesyuarat, bilik perbincangan dan bilik brainstorming digabungkan. Menjadinya sebagai multipurpose room.

Kesimpulannya, apa yang syarikat perlukan, sediakan tempatnya.

 

PENTINGNYA  ‘FRONT OFFICE’

‘Front office’ atau lebih dikenali sebagai ruang lobi/ ruang menunggu begitu penting bagi tetamu atau bakal pelanggan menilai tahap kepercayaan dan profesional syarikat. Dari aspek dekorasi, paparkan kredibiti seperti sijil, anugerah pencapaian di dinding lobi atau sediakan tempat duduk yang selesa dan sediakan bahan bacaan seperti coffee table book.

Organisasi kerajaan dalam membahagikan ruang pejabat ada formulanya berdasarkan gred. Contoh gred paling rendah hanya memerlukan meja kerja tanpa panel dinding, gred sederhana mempunyai workstation yang lengkap dan gred paling tinggi mempunyai bilik. Bagi organisasi swasta atau persendirian, ia berdasarkan budi bicara, kepentingan dan penggunaan.

Contoh budi bicara- Ada dua ketua. Ketua A sentiasa ada di pejabat kerana menguruskan hal ehwal syarikat dan ketua B sentiasa outstation kerana berurusan dengan klien atau mencari peluang bisnes. Ketua A lebih memerlukan bilik pejabat berbanding ketua B yang cukup perlu ada meja dan kerusi.

Contoh kepentingan- staf yang memegang dokumen-dokumen kewangan atau P&C lebih memerlukan bilik berkunci daripada kerja secara terbuka.

Contoh penggunaan -  Apa keperluan scope of work pekerja? Desainer hanya memerlukan komputer prestasi tinggi dan software untuk dia bekerja berbanding memerlukan ruang tempat kerja luas. Kerani hanya memerlukan komputer biasa dan perlu mempunyai kabinet fail yang banyak.

 

PEMBELANJAAN TEPAT BAGI PEJABAT CANTIK

Gunakan amalan 5S. Etika yang digunakan dalam budaya kerja Jepun dan dipraktikkan dalam sektor-sektor awam di Malaysia, iaitu:

  1. Seiri (Sisih). Menyisih fail lama dengan fail yang baru (aktif)
  2. Seiton (Susun). Menyusun dokumen atau alatan pejabat supaya mudah diambil dan dicari.
  3. Seiso (Sapu). Menyapu dan membersihkan ruang pejabat
  4. Seiketsu (Seragam). Menyeragamkan susunan fail, alatan pejabat dan meja kerja.
  5. Shitsuke (Sentiasa Amal). Mengamalkan dan menjadikan etika 5S ini sebagai tabiat.

Sumber dan panduan ini boleh dilihat dan dimuat turun di : http://www.mampu.gov.my/documents/10228/20679/panduan+5s.pdf/fe9b2c94-16f5-4f5e-aa0f-9e0ca87404bb

RM100,000 ke atas. Tambahkan sekali sekurang-kurangya kontingensi 10 peratus dalam kos renovasi tersebut. Ubah suai pejabat memakan masa dan terdapat perkara luar jangka boleh berlaku seperti secara tiba-tiba harga binaan naik, kerosakkan yang tidak disengajakan dan pelbagai perkara yang boleh mempengaruhi kos renovasi pejabat.

 

Hazlam Anuar

Juruhias dalaman , 3D desainer dan penulis buku dalam topik dekorasi.

https://www.facebook.com/hazlamanuar

www.alamdesign.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *